dc.contributor.author |
Бабієнко, В. В. |
uk |
dc.contributor.author |
Шанигін, А. В. |
uk |
dc.contributor.author |
Babienko, V. |
en |
dc.contributor.author |
Shanyhin, A. |
en |
dc.date.accessioned |
2023-01-26T07:36:58Z |
|
dc.date.available |
2023-01-26T07:36:58Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.identifier.citation |
Бабієнко В.В., Шанигін А.В. Ефективність корекції нутрітивного статусу у пацієнтів з дефіцитом та недостатністю вітаміну D в Одеській області / В. В. Бабієнко, А.В. Шанигін // Хімія природних сполук : Всеукраїнська міжнар. наук. конф., 27–28 жовт. 2022 р., Тернопіль : тези. доп. – Тернопіль : ТНМУ, 2022. – С. 183–184. |
uk_UA |
dc.identifier.uri |
https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/12016 |
|
dc.description.abstract |
Значна роль в забезпеченні багатьох біохімічних процесів в організмі людини належить саме вітамінам. Окремо варто відзначити роль кальциферолів - жиророзчинних вітамінів групи D, які відрізняються від інших біологічно активних речовин, тим що вони синтезуються зі стеринів під впливом ультрафіолетового випромінювання та окремо надходять в організм з продуктами харчування. Наявність майже у всіх органах та системах рецепторів до вітаміну D свідчить про його значну роль в багатьох біохімічних реакціях та наближає вітамін за біологічними функціями до стероїдних гормонів. За даними статистики серед населення Європи кількість населення, яке має показники вітаміну D нижче оптимального рівня сягає 57,7%, в той час як в Україні цей показник становить 95,4%. Через можливі ризики для здоров’я, пов’язані з рівнем вітаміну D, зростає актуальність вивчення даної проблеми, а також розроблення профілактичних заходів для запобігання вітамін-D-дефіцитних станів. Метою даного дослідження є створення системи профілактики недостатності та дефіциту вітаміну D у населення Одеської області України. Результати отримані в ході дослідження свідчать, про високу поширеність вітамін D дефіцитних станів, серед населення Одеської області України. Корекція аліментарного статусу пацієнтів групи ризику шляхом розробки індивідуального раціону харчування з використанням продуктів з високим вмістом вітаміну D є ефективним методом терапії та профілактики розвитку D-дефіцитних станів. Позитивна динаміка підвищення рівня 25(ОН)D сироватки крові дозволяє рекомендувати даний метод корекції для пацієнтів з ДВD та НВD, а також з метою профілактики. |
uk_UA |
dc.language.iso |
uk |
en |
dc.subject |
дефіцит та недостатність вітаміну D |
uk_UA |
dc.subject |
профілактика |
uk |
dc.subject |
населення України |
uk |
dc.subject |
гігієна харчування |
uk |
dc.title |
Ефективність корекції нутрітивного статусу у пацієнтів з дефіцитом та недостатністю вітаміну D в Одеській області |
uk_UA |
dc.type |
Article |
en |