Сучасні моделі харчової поведінки у дітей

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Стоєва, Т. В. ua
dc.contributor.author Джагіашвілі, О. В. ua
dc.contributor.author Прохорова, С. В. ua
dc.contributor.author Годлевська, Т. Л. ua
dc.contributor.author Ларіонов, О. П. ua
dc.contributor.author Стуканова, С. Г. ua
dc.contributor.author Stoieva, T. V. en
dc.contributor.author Dzhagiashvili, O. V. en
dc.contributor.author Prokhorova, S. V. en
dc.contributor.author Godlevska, T. L. en
dc.contributor.author Larionov, O. P. en
dc.contributor.author Stukanova, S. G. en
dc.date.accessioned 2022-11-21T09:04:03Z
dc.date.available 2022-11-21T09:04:03Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation Сучасні моделі харчової поведінки у дітей / Т. В. Стоєва, О. В. Джагіашвілі, С. В. Прохорова та ін. // Здоров’я дитини. – 2022. – Т. 17, № 6. – С. 269–275. uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/11641
dc.description.abstract Проблемі харчування як ключовому фактору у впливі на стан здоров’я та розвиток дитини останніми роками приділяється все більше уваги. Порушення формування харчової поведінки можуть виявлятися вже у ранньому дитячому віці, починаючи із періоду новонародженості. Мета: вивчення сучасних моделей харчової поведінки у дітей з урахуванням вікового аспекту. Матеріали та методи. Методом анкетування обстежено 138 дітей віком від 6 місяців до 12 років. Обстеження було анонімним та передбачало використання оригінальної анкети для батьків, у яку увійшло 70 питань. Результати. Під час дослідження оцінено особливості харчової поведінки у дітей різного віку. У періоді новонародженості проаналізовано 5 основних типів харчової поведінки, які відрізнялися за характером смоктання, та простежений зв’язок із подальшим розвитком функціональних розладів травної системи. У дітей раннього віку встановлено 3 основні типи порушення харчової поведінки — режимні порушення, функціональні гастроінтестинальні розлади, раннє припинення грудного вигодовування. Особливості харчування у перші 1000 днів характеризувалися наявністю у третини дітей капризів, використанням розваг під час їжі, відмовою від їжі у належний час. У дітей старшого віку неабиякий вплив на становлення харчової поведінки справляли загальні характеристики раціону, родинні харчові пріоритети та звичаї, а також соціокультурний та освітній рівень сім’ї. Висновки. Виділення сучасних моделей харчування з урахуванням вікового аспекту та сукупності факторів, що впливають на становлення, розвиток та виникнення відхилень харчової поведінки, дозволяє своєчасно запобігти розвитку патологічних станів та визначати подальшу тактику лікаря у формуванні здорових харчових звичок. uk_UA
dc.description.abstract Abstract.  Background. Nowadays, increasingly greater attention is paid to the problem of nutrition as a key factor in influencing a child’s health and development. Eating disorders can be observed already in early childhood, from the newborn period. Purpose: to study the modern patterns of eating behavior in children taking into account the age aspect. Material and methods. One hundred and thirty-eight children aged 6 months to 12 years were examined. The examination was anonymous and involved the use of the original questionnaire for parents, which consisted of 70 questions. Results. During the study, the peculiarities of eating behavior in children of different age were evaluated. In the newborn period, 5 main types of eating behavior were analyzed, which differed by the breastfeeding act, and there was a connection with the further development of functional digestive disorders. In infants, 3 main groups of eating disorders have been detected: regime disorders, functional gastrointestinal disorders, early termination of breastfeeding. Eating habits within the first 1,000 days were characterized by naughtiness in a third of children, the use of entertainment during meals, refusal to eat at the proper time. In older children, the general characteristics of the diet, family food habits and taste preferences, as well as the family’s cultural and educational level had a considerable influence on the formation of eating behavior. Conclusions. The identification of modern nutritional patterns, taking into account the age aspect and the set of factors affecting the formation, development and occurrence of eating behavior deviations, allows timely preventing the development of pathological conditions and determining the further approaches to the formation of healthy eating habits. en
dc.language.iso uk en
dc.subject діти uk_UA
dc.subject харчування uk_UA
dc.subject харчова поведінка uk_UA
dc.subject children en
dc.subject nutrition en
dc.subject eating behavior en
dc.title Сучасні моделі харчової поведінки у дітей uk_UA
dc.title.alternative Modern patterns of eating behavior in children en
dc.type Article en


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних зібраннях

Показати скорочений опис матеріалу