dc.contributor.author |
Стоєва, Т. В. |
ua |
dc.contributor.author |
Джагіашвілі, О. В. |
ua |
dc.contributor.author |
Прохорова, С. В. |
ua |
dc.contributor.author |
Годлевська, Т. Л. |
ua |
dc.contributor.author |
Ларіонов, О. П. |
ua |
dc.contributor.author |
Стуканова, С. Г. |
ua |
dc.contributor.author |
Stoieva, T. V. |
en |
dc.contributor.author |
Dzhagiashvili, O. V. |
en |
dc.contributor.author |
Prokhorova, S. V. |
en |
dc.contributor.author |
Godlevska, T. L. |
en |
dc.contributor.author |
Larionov, O. P. |
en |
dc.contributor.author |
Stukanova, S. G. |
en |
dc.date.accessioned |
2022-11-21T09:04:03Z |
|
dc.date.available |
2022-11-21T09:04:03Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.identifier.citation |
Сучасні моделі харчової поведінки у дітей / Т. В. Стоєва, О. В. Джагіашвілі, С. В. Прохорова та ін. // Здоров’я дитини. – 2022. – Т. 17, № 6. – С. 269–275. |
uk_UA |
dc.identifier.uri |
https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/11641 |
|
dc.description.abstract |
Проблемі харчування як ключовому фактору у впливі на стан здоров’я та розвиток
дитини останніми роками приділяється все більше уваги. Порушення формування харчової поведінки можуть
виявлятися вже у ранньому дитячому віці, починаючи із періоду новонародженості. Мета: вивчення сучасних
моделей харчової поведінки у дітей з урахуванням вікового аспекту. Матеріали та методи. Методом анкетування обстежено 138 дітей віком від 6 місяців до 12 років. Обстеження було анонімним та передбачало
використання оригінальної анкети для батьків, у яку увійшло 70 питань. Результати. Під час дослідження оцінено особливості харчової поведінки у дітей різного віку. У періоді новонародженості проаналізовано 5
основних типів харчової поведінки, які відрізнялися за характером смоктання, та простежений зв’язок із подальшим розвитком функціональних розладів травної системи. У дітей раннього віку встановлено 3 основні
типи порушення харчової поведінки — режимні порушення, функціональні гастроінтестинальні розлади, раннє
припинення грудного вигодовування. Особливості харчування у перші 1000 днів характеризувалися наявністю у
третини дітей капризів, використанням розваг під час їжі, відмовою від їжі у належний час. У дітей старшого
віку неабиякий вплив на становлення харчової поведінки справляли загальні характеристики раціону, родинні
харчові пріоритети та звичаї, а також соціокультурний та освітній рівень сім’ї. Висновки. Виділення сучасних моделей харчування з урахуванням вікового аспекту та сукупності факторів, що впливають на становлення, розвиток та виникнення відхилень харчової поведінки, дозволяє своєчасно запобігти розвитку патологічних
станів та визначати подальшу тактику лікаря у формуванні здорових харчових звичок. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
Abstract. Background. Nowadays, increasingly greater attention
is paid to the problem of nutrition as a key factor in influencing a
child’s health and development. Eating disorders can be observed
already in early childhood, from the newborn period. Purpose: to
study the modern patterns of eating behavior in children taking into
account the age aspect. Material and methods. One hundred and
thirty-eight children aged 6 months to 12 years were examined. The
examination was anonymous and involved the use of the original
questionnaire for parents, which consisted of 70 questions. Results.
During the study, the peculiarities of eating behavior in children of
different age were evaluated. In the newborn period, 5 main types
of eating behavior were analyzed, which differed by the breastfeeding act, and there was a connection with the further development
of functional digestive disorders. In infants, 3 main groups of eating
disorders have been detected: regime disorders, functional gastrointestinal disorders, early termination of breastfeeding. Eating habits within the first 1,000 days were characterized by naughtiness in a
third of children, the use of entertainment during meals, refusal to
eat at the proper time. In older children, the general characteristics
of the diet, family food habits and taste preferences, as well as the
family’s cultural and educational level had a considerable influence
on the formation of eating behavior. Conclusions. The identification of modern nutritional patterns, taking into account the age
aspect and the set of factors affecting the formation, development
and occurrence of eating behavior deviations, allows timely preventing the development of pathological conditions and determining the further approaches to the formation of healthy eating habits. |
en |
dc.language.iso |
uk |
en |
dc.subject |
діти |
uk_UA |
dc.subject |
харчування |
uk_UA |
dc.subject |
харчова поведінка |
uk_UA |
dc.subject |
children |
en |
dc.subject |
nutrition |
en |
dc.subject |
eating behavior |
en |
dc.title |
Сучасні моделі харчової поведінки у дітей |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Modern patterns of eating behavior in children |
en |
dc.type |
Article |
en |