dc.contributor.author |
Стоєва, Т. В. |
ua |
dc.contributor.author |
Портнова, О. О. |
ua |
dc.contributor.author |
Кешрі Снеха |
ua |
dc.date.accessioned |
2022-11-15T10:15:49Z |
|
dc.date.available |
2022-11-15T10:15:49Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.identifier.citation |
Стоєва Т. В. Клінічні особливості бронхіальної астми у дітей з харчовою алергією // Т. В. Стоєва, О. О. Портнова, Кешрі Снеха // Технології, інструменти та стратегії реалізації наукових досліджень: IV Міжнар. наук. конф., 7 жовтня 2022, м. Суми, Україна: матер. – Суми, 2022. – С. 126–127. |
uk_UA |
dc.identifier.uri |
https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/11635 |
|
dc.description.abstract |
Патологічна реакція на прийом певних харчових продуктів, яка зв’язана з імуними механізмами (специфічними IgE-опосередкованими реакціями), клітиною імуною відповіддю (не IgE-опосредкованими) або їх сполученням, має назву харчової алергії. Харчова алергіє (ХА) супроводжує багато гострих та хронічних захворювань, у тому числі й бронхіальну астму (БА), яка є кінцевою ланкою так званого «атопічного маршу». Важливим напрямком сучасних досліджень бронхіальної астми вважається виявлення у дітей предикторів захворювання, факторів ризику його тяжкого перебігу, а також критеріїв ефективності контролю та лікування захворювання. Точних даних щодо розповсюдженості ХА при бронхіальній астмі в доступній літературі немає. Однак, ХА, як безпосередня причина розвитку бронхообструктивного синдрому, розглядається лише приблизно у 5% дітей раннього та дошкільного віку. Метою нашого дослідження стала оцінка динаміки проявів та клінічних особливостей ХА у дітей з БА у віці 4–17 років. |
uk_UA |
dc.language.iso |
uk |
en |
dc.subject |
бронхіальна астма |
uk_UA |
dc.subject |
діти |
uk_UA |
dc.subject |
харчова алергія |
uk_UA |
dc.subject |
патологічна реакція |
uk_UA |
dc.title |
Клінічні особливості бронхіальної астми у дітей з харчовою алергією |
uk_UA |
dc.type |
Article |
en |