Lipoxygenase from wheat seedlings in normal conditions, infected by Fusarium graminearum and
treated by salicylic acid was isolated. The isolated enzyme was purified by the methods of salting-out (60%
ammonium sulphate), dialysis, gel-filtration and ion-exchange chromatography. specific activity of the purified enzyme was 8.0-12.5 ΔЕ234/mg of protein, degree of purification – 11.6-15.3 times. The enzyme yield was
18.3-27.9%. molecular mass of lipoxygenase is 90 kda, amino acid composition is distinguished by a high
content of glutamic acid, proline,valine, isoleucine, leucine and low level of histidine, tyrosine, phenylalanine,
threonine, tryptophan, cystein. research of lipoxygenase substrate dependence indicated that the enzyme
catalysed with the maximum velocity of the reaction of arachidonic acid oxidation at a substrate concentration of 4.5 mm at ph 7.2, the reaction of linoleic acid oxidation at a substrate concentration of 4.5 mm at
ph 7.2 and the reaction of linolenic acid oxidation at a substrate concentration of 9.0 mm at ph 8.0. The
change of wheat lipoxygenase activity depending on genotype resistance to Fusarium graminearum and millieu of germination was shown. one of the manifestations of the protective effect of salicylic acid is its ability
to induce changes of lipoxygenase activity.
Ліпоксигеназа виділена із проростків
пшениці, вирощених у нормальних умовах,
інфікованих збудниками фузаріоза та оброблених саліциловою кислотою. Виділений ензим
був очищений з використанням методів висолювання 60%им сульфатом амонію, діалізу,
гельфільтрації та іонообмінної хроматографії.
Питома активність виділеної ліпоксигенази –
8,0–12,5 ΔЕ234/мг протеїну, ступінь очистки – 11,6–15,3 раза, вихід ензиму – 18,3–27,9%.
Молекулярна маса ліпоксигенази – 90 кДа,
амінокислотний склад відрізнявся підвищеним
вмістом глутамінової кислоти, проліну,
валіну, ізолейцину, лейцину та низьким вмістом гістидину, тирозину, фенілаланіну,
треоніну, триптофану, цистеїну. Під час
дослідження субстратної залежності активності
ліпоксигенази в реакції переокислення лінолевої,
ліноленової та арахідонової кислот встановлено
ефект інтенсивнішого окислення арахідонової
кислоти при концентрації субстрату 4,5 мМ
(рН 7,2), лінолевої кислоти при концентрації
субстрату 4,5 мМ (рН 7,2) та ліноленової кислоти при концентрації субстрату 9,0 мМ (рН 8,0).
Показана зміна активності ліпоксигенази,
виділеної із проростків генотипів пшениці, які
відрізняються за стійкістю до фузаріозу, залежно від стійкості генотипу до патогену та середовища пророщування. Одним із проявів захисної
дії саліцилової кислоти є її здатність індукувати
зміну активності ліпоксигенази.