Сравнительная оценка влияния потребления высокоолеинового и пальмового масел на жирнокислотный состав липидов печени крыс

Show simple item record

dc.contributor.author Левицкий, А. П. ru
dc.contributor.author Ходаков, И. В. ru
dc.contributor.author Ткачук, В. В. ru
dc.contributor.author Levitsky, A. P. en
dc.contributor.author Khodakov, I. V. en
dc.contributor.author Tkachuk, V. V. en
dc.date.accessioned 2021-11-02T08:53:40Z
dc.date.available 2021-11-02T08:53:40Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation Левицький А. П., Ходаков И. В., Ткачук В. В. Сравнительная оценка влияния потребления высокоолеинового и пальмового масел на жирнокислотный состав липидов печени крыс // Journal of Education, Health and Sport. 2017. N 7(2). P. 305–318. ru
dc.identifier.uri https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/10277
dc.description.abstract Потребление крысами рациона, содержащего 15 % пальмового масла, вызывает развитие стеатоза печени, увеличение содержания СЖК и значительное снижение содержания ω-3 ПНЖК. Потребление рациона с 15 % высокоолеинового подсолнечного масла не вызывает развития стеатоза печени, не увеличивает содержание СЖК и значительно увеличивает содержание ω-3 ПНЖК. ru
dc.description.abstract Aim: To determine of influence of higholeic sunflower and palm oils consumption on the fatty acids content of rat liver lipids. Materials and methods: The content of liver lipids and fatty acid levels in 2 lipid fractions were determined in 3 groups of rats: 1 – fat fee ration, 2 – ration with 15 % higholeic sunflower oil and 3 – ration with 15 % palm oil. The duration of feeding was 40 days. First lipid fraction was triglycerides (TG) + ester cholesterine (EC). Second lipid fraction was free fatty acids (FFA). Results: Increase of weight was the largest for third group, and the least for second group. The content of lipids in liver was the largest for third group, and the last for first group. The content of FFA was the largest for third group. The content of ω-6 PUSFA was the largest for third group. The content ω-3 PUSFA was the largest for second group. Conclusion: Palm oil consumption leact to increase sueight, the content of lipids and ω-6 PUSFA or decrease the content of ω-3 PUSFA on liver. Higholeic acid sunflower oil increase the content of ω-3 PUSFA. en
dc.language.iso ru en
dc.subject печень ru
dc.subject жировое питание ru
dc.subject высокоолеиновое подсолнечное масло ru
dc.subject пальмовое масло ru
dc.subject ω-6 ПНЖК ru
dc.subject ω-3 ПНЖК ru
dc.subject liver en
dc.subject fat nutrition en
dc.subject higholeic sunflower oil en
dc.subject palm oil en
dc.subject ω-6 PUSFA en
dc.subject ω-3 PUSFA en
dc.title Сравнительная оценка влияния потребления высокоолеинового и пальмового масел на жирнокислотный состав липидов печени крыс ru
dc.title.alternative The comparative estimation of influence of higholeic sunflower and palm oils consumption on the fatty acids content of rat liver lipids en
dc.type Article en


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account