Короткий опис (реферат):
Плоди Capsicum annuum L. вміщують значну кількість різноманітних біологічно активних речовин, велику увагу серед яких
привертають капсаіциноїди. За хімічною структурою капсаіциноїди є ваніліламідами що відносяться до алколоїдів. Найбільш поширеними капсаіциноїдами є капсаіцин, дигідрокапсаіцин та нордигідрокапсаіцин. В основі біологічних ефектиів капсаіциноїдів лежить здатність активізувати TRPV1 рецептори, що обумовлює пекучі властивості цих речовин, здатність збуджувати різні типи нервових волокон, впливати на роботу серця, оказувати знеболюючий ефект, знижувати вагу тіла, забезпечувати протиракову дію. Загальні механізми антиканцерогенної дії полягають у здатності впливати на експресію ряда генів важливих для пухлинного росту, ангіогенезу та метастазування. Проте ці механізму будуть розрізнятися в залежності від виду ракового процесу та популяційних особливостей ракових клітин.