In recent years, interest in the study of vitamin D levels has grown significantly due to new views on its role in the prevention of many diseases common in the modern population. According to numerous studies, more than 50% of the population of our planet is insufficiently supplied with vitamin D, regardless of age and ethnicity. Considering this, vitamin D deficiency and it’s prevention are extremely relevant to residents of all regions of the globe.Vitamin D affects the regulation of fat and carbohydrate metabolism. Deficiency of 25-hydroxyvitamin D is associated with excessive accumulation of adipose tissue, impaired glucose tolerance, and insulin resistance, which in turn is the cause of the development of type 2 diabetes, obesity, cardiovascular disease, nephropathy, and osteoporosis.
The key factor in the development of the negative impact of obesity on the level of vitamin D is the redistribution of 25(OH)D in a significant amount of adipose tissue and the liver (which naturally increases with obesity), which in turn affects the level of 25(OH)D concentration in blood serum.
Goal. To evaluate the relationship between deficiency and insufficiency of vitamin D and indicators of the body mass index (BMI) of residents of the southern region of Ukraine.
В останні роки інтерес до вивчення рівня вітаміну D значно зріс у зв'язку з новими поглядами на його роль у профілактиці багатьох захворювань, поширених у сучасного населення. Згідно з численними дослідженнями, понад 50% населення нашої планети недостатньо забезпечені вітаміном D, незалежно від віку та етнічної приналежності. З огляду на це дефіцит вітаміну D і його профілактика є надзвичайно актуальними для жителів усіх регіонів земної кулі. Вітамін D впливає на регуляцію жирового і вуглеводного обміну. Дефіцит 25-гідроксивітаміну D пов'язаний з надмірним накопиченням жирової тканини, порушенням толерантності до глюкози та інсулінорезистентністю, що в свою чергу є причиною розвитку цукрового діабету 2 типу, ожиріння, серцево-судинних захворювань, нефропатії та остеопорозу. Ключовим чинником у розвитку негативного впливу ожиріння на рівень вітаміну D є перерозподіл 25(OH)D у значній кількості жирової тканини та печінки (який закономірно збільшується при ожирінні), що в свою чергу впливає на рівень концентрації 25(OH)D у сироватці крові. Мета. Оцінити зв’язок дефіциту та недостатності вітаміну D з показниками індексу маси тіла (ІМТ) жителів південного регіону України.