Короткий опис (реферат):
Патологічна реакція на прийом певних харчових продуктів, яка зв’язана з імуними механізмами (специфічними IgE-опосередкованими реакціями), клітиною імуною відповіддю (не IgE-опосредкованими) або їх сполученням, має назву харчової алергії. Харчова алергіє (ХА) супроводжує багато гострих та хронічних захворювань, у тому числі й бронхіальну астму (БА), яка є кінцевою ланкою так званого «атопічного маршу». Важливим напрямком сучасних досліджень бронхіальної астми вважається виявлення у дітей предикторів захворювання, факторів ризику його тяжкого перебігу, а також критеріїв ефективності контролю та лікування захворювання. Точних даних щодо розповсюдженості ХА при бронхіальній астмі в доступній літературі немає. Однак, ХА, як безпосередня причина розвитку бронхообструктивного синдрому, розглядається лише приблизно у 5% дітей раннього та дошкільного віку. Метою нашого дослідження стала оцінка динаміки проявів та клінічних особливостей ХА у дітей з БА у віці 4–17 років.