Короткий опис (реферат):
Патологічні стани, пов’язані з порушенням харчової толерантності, є актуальною проблемою сучасної педіатрії. Спостерігається збільшення інтересу до проблем харчової алергії (ХА) не тільки завдяки її нестримної розповсюдженості, але й через численні діагностичні помилки при верифікації даного стану. Термін «харчова непереносимість» (ХН) може застосовуватися до будь-яких реакцій гіперчутливості до харчових продуктів. У той же час суто атопічні прояви визначаються участю IgE- та не-IgE опосередкованих реакцій у
патогенезі захворювань. Однак, під поняттям «непереносимість» харчових продуктів також розуміють симптоми, які виникають як результат синдрому мальабсорбції на фоні дисахаридазної недостатності (дефіцит лактази, мальтази, сахарази), у разі порушення толерантності до глютену (целіакія), деякі захворювання шлунково-кишкового тракту (синдром подразненого кішківника, гастроезофагальний рефлюкс тощо). У залежності від типу розвитку імунопатологічної реакції спостерігаються різні за часом та поліморфні за характером патологічного процесу клінічні симптоми. Метою даного дослідження стала оцінка розповсюдженості клінічних
проявів ХН в залежності від патогенетичного механізму та інших видів порушень толерантності до харчових продуктів.