Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Горохівський, В. Н. | |
dc.contributor.author | Левицький, А. П. | |
dc.contributor.author | Дєньга, О. В. | |
dc.contributor.author | Макаренко, О. А. | |
dc.contributor.author | Зеленіна, Ю. В. | |
dc.contributor.author | Gorokhivsky, V. N. | |
dc.contributor.author | Levitsky, A. P. | |
dc.contributor.author | Denga, O. V. | |
dc.contributor.author | Makarenko, O. A. | |
dc.contributor.author | Zelenina, Yu. V. | |
dc.contributor.author | Горохивский, В. Н. | |
dc.contributor.author | Левицкий, А. П. | |
dc.contributor.author | Деньга, О. В. | |
dc.contributor.author | Макаренко, О. А. | |
dc.contributor.author | Зеленина, Ю. В. | |
dc.date.accessioned | 2018-05-16T07:49:30Z | |
dc.date.available | 2018-05-16T07:49:30Z | |
dc.date.issued | 2006 | |
dc.identifier.citation | Вплив соєвих ізофлавонів на стан протеолізу в кістках щурів за умов фторидної інтоксикації / В. Н. Горохівський, А. П. Левицький, О. В. Дєньга [та ін.] // Одеський медичний журнал. – 2006. – № 5. – С. 8–10. | uk_UA |
dc.identifier.uri | http://repo.odmu.edu.ua:80/xmlui/handle/123456789/2953 | |
dc.description.abstract | Введение фтористого натрия с питьевой водой в дозе 10 мг фтора на 1 килограмм живой массы в течение месяца вызывает значительные изменения в системе протеолиза в большеберцовой кости: снижается общая протеолитическая активность (субстрат казеин, рН-7,6) и увеличивается активность катепсина D (субстрат гемоглобин, рН-3,5) и эластазы (синтетический субстрат). Введение соевых изофлавонов в дозе 3 мг/кг нормализует эти показатели. Аналогичное действие оказывает и препарат соевых изофлавонов «ЕКСО» в дозе 300 мг/кг. | uk_UA |
dc.description.abstract | Introduction of sodium fluoride with drinking water in a dose of 10 mg of fluorine per 1 kilogram of animals mass during a month initiates considerable alterations in tibia’s proteolysis system: total proteolysis activity decreases (substrate caseine, pH 7.6) and activities of cathepsin D (substrate haemoglobin, pH 3.5) and of elastase (synthetic substrate) increases. Introduction of soy-bean isoflavones in a dose of 3 mg/kg normalizes these indices. The preparation of soy-bean isoflavones “EXSO” in a dose of 300 mg/kg has a similar affect. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | uk_UA |
dc.publisher | ОДМУ | uk_UA |
dc.subject | протеолиз | uk_UA |
dc.subject | кости | uk_UA |
dc.subject | фтор | uk_UA |
dc.subject | изофлавоны | uk_UA |
dc.subject | proteolysis | uk_UA |
dc.subject | bones | uk_UA |
dc.subject | fluorine | uk_UA |
dc.subject | isoflavones | uk_UA |
dc.title | Вплив соєвих ізофлавонів на стан протеолізу в кістках щурів за умов фторидної інтоксикації | uk_UA |
dc.title.alternative | Influence of soy-bean isoflavones on proteolysis state in rats’ bones under fluoric intixication | uk_UA |
dc.title.alternative | Влияние соевых изофлавонов на состояние протеолиза в костях крыс при фторидной интоксикации | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |