Вплив соєвих ізофлавонів на стан протеолізу в кістках щурів за умов фторидної інтоксикації

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Горохівський, В. Н.
dc.contributor.author Левицький, А. П.
dc.contributor.author Дєньга, О. В.
dc.contributor.author Макаренко, О. А.
dc.contributor.author Зеленіна, Ю. В.
dc.contributor.author Gorokhivsky, V. N.
dc.contributor.author Levitsky, A. P.
dc.contributor.author Denga, O. V.
dc.contributor.author Makarenko, O. A.
dc.contributor.author Zelenina, Yu. V.
dc.contributor.author Горохивский, В. Н.
dc.contributor.author Левицкий, А. П.
dc.contributor.author Деньга, О. В.
dc.contributor.author Макаренко, О. А.
dc.contributor.author Зеленина, Ю. В.
dc.date.accessioned 2018-05-16T07:49:30Z
dc.date.available 2018-05-16T07:49:30Z
dc.date.issued 2006
dc.identifier.citation Вплив соєвих ізофлавонів на стан протеолізу в кістках щурів за умов фторидної інтоксикації / В. Н. Горохівський, А. П. Левицький, О. В. Дєньга [та ін.] // Одеський медичний журнал. – 2006. – № 5. – С. 8–10. uk_UA
dc.identifier.uri http://repo.odmu.edu.ua:80/xmlui/handle/123456789/2953
dc.description.abstract Введение фтористого натрия с питьевой водой в дозе 10 мг фтора на 1 килограмм живой массы в течение месяца вызывает значительные изменения в системе протеолиза в большеберцовой кости: снижается общая протеолитическая активность (субстрат казеин, рН-7,6) и увеличивается активность катепсина D (субстрат гемоглобин, рН-3,5) и эластазы (синтетический субстрат). Введение соевых изофлавонов в дозе 3 мг/кг нормализует эти показатели. Аналогичное действие оказывает и препарат соевых изофлавонов «ЕКСО» в дозе 300 мг/кг. uk_UA
dc.description.abstract Introduction of sodium fluoride with drinking water in a dose of 10 mg of fluorine per 1 kilogram of animals mass during a month initiates considerable alterations in tibia’s proteolysis system: total proteolysis activity decreases (substrate caseine, pH 7.6) and activities of cathepsin D (substrate haemoglobin, pH 3.5) and of elastase (synthetic substrate) increases. Introduction of soy-bean isoflavones in a dose of 3 mg/kg normalizes these indices. The preparation of soy-bean isoflavones “EXSO” in a dose of 300 mg/kg has a similar affect. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher ОДМУ uk_UA
dc.subject протеолиз uk_UA
dc.subject кости uk_UA
dc.subject фтор uk_UA
dc.subject изофлавоны uk_UA
dc.subject proteolysis uk_UA
dc.subject bones uk_UA
dc.subject fluorine uk_UA
dc.subject isoflavones uk_UA
dc.title Вплив соєвих ізофлавонів на стан протеолізу в кістках щурів за умов фторидної інтоксикації uk_UA
dc.title.alternative Influence of soy-bean isoflavones on proteolysis state in rats’ bones under fluoric intixication uk_UA
dc.title.alternative Влияние соевых изофлавонов на состояние протеолиза в костях крыс при фторидной интоксикации uk_UA
dc.type Article uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних зібраннях

Показати скорочений опис матеріалу