Гігієнічна оцінка структури харчування і адекватності споживання нутрієнтів іноземними студентами

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Ковальчук, Л. Й. uk
dc.contributor.author Мельник, К. С. uk
dc.contributor.author Ковальчук, Л. И. ru
dc.contributor.author Мельник, Е. С. ru
dc.contributor.author Kovalchuk, L. Y. en
dc.contributor.author Melnyk, K. S. en
dc.date.accessioned 2018-03-15T11:09:43Z
dc.date.available 2018-03-15T11:09:43Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation Ковальчук, Л. Й. Гігієнічна оцінка структури харчування і адекватності споживання нутрієнтів іноземними студентами / Л. Й. Ковальчук, К. С. Мельник // Одеський медичний журнал. - 2017. - N 5. - С. 53-58. uk_UA
dc.identifier.uri http://repo.odmu.edu.ua:80/xmlui/handle/123456789/2655
dc.description.abstract Целью данной работы был анализ структуры питания студентов-иностранцев, проходящих обучение в Одесском национальном медицинском университете, и факторов, его определяющих. Исследование показало, что фактическое питание иностранных студентов является несбалансированным по энергетической ценности, соотношению белков, жиров и углеводов, содержанию витаминов, микро- и макроэлементов, а также создает метаболическую основу для формирования алиментарно-зависимой патологии. Параллельно выявлено несоблюдение режима дня, сна и отдыха, отсутствие адекватной физической нагрузки, наличие вредных привычек, что является предпосылкой для формирования морбидных состояний и снижения работоспособности. Рекомендованы мероприятия по организации режима дня, просветительская работа с целью популяризации здорового образа жизни, рационализация питания, совершенствование методики преподавания раздела «Гигиена питания» в этой группе молодежи. ru
dc.description.abstract The problem of the health status of students, who are the intellectual potential of the nation, has attracted the attention of scientists in recent years. International students are under the multifactorial influence of the environment of the new host country. Nutrition of international students requires special attention, as a factor that influences the development of adaptation processes to new climatic, social, chronobiological conditions and new food. The aim of this research was to analyze the nutrition of students from other countries, who are studied at the Odessa National Medical University and the factors that determine it. The study showed that the actual nutrition of international students is unbalanced in energy content, in the ratio of proteins, fats and carbohydrates, in vitamins, micro- and macroelements content. This creates a metabolic basis for the formation of diseases associated with nutrition. In parallel, non-compliance with the daily regime, sleep and rest, lack of adequate physical activity, bad habits are revealed. This is a prerequisites for the formation of morbid conditions and reduced efficiency. We recommended measures to organize a daily regime, educational work to popularize a healthy lifestyle, rationalization nutrition and improving the teaching methods of the relevant “Food Hygiene” sections in this group of youth en
dc.publisher ОНМедУ uk_UA
dc.subject иностранные студенты ru
dc.subject рациональное питание ru
dc.subject фактическое питание ru
dc.subject здоровый образ жизни ru
dc.subject профилактика ru
dc.subject international students en
dc.subject rational nutrition en
dc.subject actual nutrition en
dc.subject healthy lifestyle en
dc.subject prevention en
dc.title Гігієнічна оцінка структури харчування і адекватності споживання нутрієнтів іноземними студентами uk_UA
dc.title.alternative Гигиеническая оценка структуры питания и адекватности потребления нутриентов иностранными студентами ru
dc.title.alternative Hygienic assessment of food consumption patterns and adequacy of nutrient intake by international students en
dc.type Article en


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних зібраннях

Показати скорочений опис матеріалу