Гастроэзофагеальный рефлюкс (ГЭР) — заброс содержимого желудка в пищевод со срыгиванием и рвотой или без них. Патологический ГЭР — это патологическое состояние, которое характеризуется частыми и длительными эпизодами рефлюкса, возникающими на протяжении дня и ночью и вызывает симптомы, указывающие на поражение слизистых оболочек пищевода. Факторы, ассоциирующиеся с риском развития патологического ГЭР у детей, были выявлены путем проведения монофакторного анализа. Как статистически вероятные обнаружились такие
из них: смешанное вскармливание (СШ — 6,2; 95 % ДИ — 2,12–18,10); естественные роды (СШ — 3; 95 % ДИ — 1,07–8,40) и внутриутробные инфекции — перинатальная экспозиция возбудителей (СШ — 4,93; 95 % ДИ 1,17–20,69). Определение факторов риска в дальнейшем будет являться обоснованием для разработки
лечебно-профилактической стратегии, направленной на снижение риска возникновения патологического ГЭР у детей.
Gastroesophageal reflux (GER) occurs when stomach contents flow back up into
the esophagus — a muscular tube that carries food and liquids from the mouth to the stomach. GER
is common in infants under 2 years of age. Pathological gastroesophageal reflux in infants is a
pathological condition characterized by frequent and prolonged episodes of refluxes that arises during
day and night and causes symptoms of the destruction of oesophagus mucous membrane. Untreated acid reflux can have serious long-term consequences. Both environmental and genetic factors contribute to disease susceptibility. The underlying susceptibility genes are currently unknown, with the exception of COL3A1. A case-control study was carried out in 28 cases and 40 control subjects with pathological gastroesophageal reflux.
Clinical course and risk factors of the pathological gastroesophageal reflux were studied
in cohort observational study. The aim of the study was to explore the factors, associated with the risk
of pathologic GER and to study peculiarities of the clinical course in infants. Monofactorial analysis of
risk factors associated with pathological gastroesophagal reflux in infants was done. Mixed feeding
(OR 6.2, 95% CI 2.12–18.10), vaginal delivery (OR 3.00, 95% CI 1.07–8.40) and intrauterine exposition
of perinatal infections (OR 4.93, 95% CI 1.17–20.69) were statistically clarified as risk factors of
pathological gastroesophagal reflux in infants.