Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Marichereda, V. H. | en |
dc.contributor.author | Zhurenko, O. O. | en |
dc.contributor.author | Марічереда, В. Г. | uk |
dc.contributor.author | Журенко, О. О. | uk |
dc.date.accessioned | 2025-05-19T10:55:05Z | |
dc.date.available | 2025-05-19T10:55:05Z | |
dc.date.issued | 2025 | |
dc.identifier.citation | Marichereda V. H., Zhurenko O. O. Hypogastric skin microbiocenoses. is there an association with the risk of postoperative infection? Одеський медичний журнал. 2025. № 1 (192). С. 28–32. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.odmu.edu.ua:443/xmlui/handle/123456789/17544 | |
dc.description.abstract | The purpose of the study was to assess the state of hypogastric skin microbiocenosis in women with total hysterectomy due to uterine bleeding. Material and methods. The study was conducted on the basis of the clinical divisions of the Department of Obstetrics and Gynaecology of ONMedU in 2020–2022. 34 women aged 35–55 who had total hysterectomy due to uterine bleeding were examined. Women with a normotrophic status (BMI – 18–25 kg/m2, n=11) belonged to group I, with a hypertrophic status (BMI – 25.1–30.0 kg/m2, n=13) – to group II, obese women (BMI more than 30 kg/m2, n=10) – to group III. In the preoperative period, general blood and urine analysis were performed in all patients, the hormonal (FSH, LH, testosterone, prolactin, progesterone, estradiol, leptin) and lipid profile, as well as the composition of the lower abdomen skin microbiocenoses were evaluated. Statistical processing was carried out by methods of dispersion and correlation analysis using Statistica software 14.1.25 (TIBCO, USA). Results. The average BMI in patients of group I was (20.9±0.8) kg/m2, group II – (26.6±0.7) kg/m2, group III – (32.9±1.1) kg/m2 (p<0.05). All women of group III and 7 (53.8%) women of group II showed signs of dyslipidemia. The leptin content in obese patients was (9.2±0.7) ng/ml, significantly higher than the levels achieved in group I (5.3±0.3) ng/ml and group II (6.4±0.4) ng/ml. Conclusions: 1. Qualitative composition of hypogastric skin microbiocenosis depends on nutritional status. 2. A correlation of medium strength was established between the level of estradiol and the detection of opportunistic flora (rs=0.36; p<0.05). The detection rate of opportunistic flora is also correlated with BMI (rs=0.33; p<0.05). 3. The impact of the qualitative composition of hypogastric skin microbiocenosis on the risk of postoperative infectious complications is inconclusive. | en |
dc.description.sponsorship | Метою дослідження була оцінка стану мікробіоценозу шкіри гіпогастральної ділянки у жінок, яким виконували тотальну гістеректомію з приводу маткової кровотечі. Обстежено 34 жінки у віці 35–55 років. Середній ІМТ у пацієнток І групи становив (20,9±0,8) кг/м2, ІІ групи – (26,6±0,7) кг/м2, ІІІ групи – (32,9±1,1) кг/м2 (p<0,05). У всіх жінок ІІІ групи та у 7 (53,8%) жінок ІІ групи виявлені ознаки дисліпідемії. Показано, що якісний склад мікробіоценозів шкіри гіпогастральної ділянки залежить від аліментарного статуса. Встановлено наявність кореляційного зв’язку середньої сили між вмістом естрадіолу та виявленням умовно-патогенної флори (rs=0,36; p<0,05). Частота виявлення умовно-патогенної флори корелювала також з ІМТ (rs=0,33; p<0,05). Вплив якісного складу мікробіоценозів шкіри гіпогастральної ділянки на ризик післяопераційних інфекційних ускладнень є непереконливим. | uk_UA |
dc.language.iso | en | en |
dc.subject | skin microbiocenoses | en |
dc.subject | Pfanenstiel incision | en |
dc.subject | risk assessment | en |
dc.subject | prevention | en |
dc.subject | infection control | en |
dc.subject | мікробіоценози шкіри | uk_UA |
dc.subject | розріз за Пфаненштилем | uk_UA |
dc.subject | оцінка ризику | uk_UA |
dc.subject | профілактика | uk_UA |
dc.subject | інфекційний контроль | uk_UA |
dc.title | Hypogastric skin microbiocenoses. is there an association with the risk of postoperative infection? | en |
dc.title.alternative | Мікробіоценози шкіри гіпогастральної ділянки. чи є зв’язок із ризиком післяопераційної інфекції? | uk_UA |
dc.type | Article | en |