Короткий опис (реферат):
Актуальність. Формальдегід — широко розповсюджений консервант, який застосовується
при виробництві меблів, текстильної продукції,
косметичних засобів. Також відомо, що аспартам
(підсолоджувач, який широко використовується у
виробництві кондитерських виробів та газованих
безалкогольних напоях) в процесі метаболізму в
організмі розпадається з утворенням формальдегіду. Це пояснює високий рівень сенсибілізації
організму до формальдегіду, зокрема у дітей та
підлітків. Хоча розповсюдженість контактної
алергії до формальдегіду є невисокою (1,5–
2,5 %), з кожним днем з’являються нові джерела
формальдегіду, які можуть викликати сенсибілізацію і бути причиною алергічних реакцій.
За останній рік ми спостерігали 2 випадки
системного контактного дерматиту на формальдегід, який був спровокований електронними сигаретами. В обох випадках сенсибілізація
до формальдегіду була підтверджена патчтестуванням.
Мета. Підвищити рівень обізнаності лікарів
щодо нових джерел формальдегіду, які можуть
бути одним із факторів різних алергічних реакцій.