За період з 1996 до 2007 року в клініці виконано 310 баріатричних операцій у хворих на морбідне аліментарноконституційне ожиріння. Серед оперованих переважали жінки – 223 (72 %), чоловіків було 87 (28 %). Вік хворих коливався від 18 до 58 років, у середньому 42,7±8. Середня маса оперованих пацієнтів становила (138±15) кг. Середній індекс маси тіла (ІМТ) склав (49,6±5,7) кг/м2. Серед баріатричних операцій найчастіше виконувалося бандажування шлунка в 168 хворих відкритим способом, у 92 пацієнтів – лапароскопічно. У 50 хворих у випадках, коли ІМТ перевищував 50 кг/м2, ми виконували шунтування шлунка за методикою Torres-Oca у різних модифікаціях. У 3 хворих із надмірним ожирінням (ІМТ перевищував 60 кг/м2) використовувалася методика біліопанкреатичного шунтування. Серед оперованих хворих у 65 пацієнтів до операції виявлено цукровий діабет 2-го типу (21 %), у 121 хворого (39 %) було виявлено порушення толерантності до глюкози. Після шлункового бандажування протягом 2 років після операції спостерігалося зниження маси тіла з (44,8±4,8) до (28,2±3,6) кг/м2 . Після гастрошунтувальних операцій ми відзначили більш ефективне зниження маси тіла – ІМТ знизився з (54,5±3,5) до (27±4,2) кг/м2. Стійкого зниження рівня глюкози до нормальних показників було досягнуто в 164 (88 %) хворих.
During the period from 1996 to 2007 in our clinic performed 310 bariatric operations in patients with alimentaryconstitutional obesity. The women were 223 (72 %), men were 87 (28 %). Age of patients ranged from 18 to 58 years, an average of 42,7±8. The average weight of operated patients was (138±15) kg. The average body mass index (BMI) was (49,6±5,7) kg/m2. We served gastric banding most of the time. 168 patients were operated open method, 92 patients – laparoscopicaly. When the BMI exceeds 50 kg/m2, we performed gastric bypass Torres-Oca in 50 patients. We used the method biliopancreatic bypass in 3 patients with BMI over 60 kg/m2. Before the operation a diabetes type 2 was detected in 65 (21 %) operated patients. Violation of glucose tolerance was diagnosed in 121 patients (39 %). Within 2 years after gastric banding we observed reduction in body weight of patients with (44,8±4,8) to (28,2±3,6) kg/m2. After gastric bypass operations, we noted a more effective reduction of body weight – BMI decreased from (54,5±3,5) to (27±4,2) kg/m2. Persistent lowering glucose to normal performance was detected in 164 (88 %) patients.